Κατερινα / Γιωργος Νανουρης

Προβληματισμένος από την παράσταση αναρωτιόμουν για τις εντάσεις που βιώνουμε στην καθημερινότητα. Είναι άραγε μεγαλύτερες όσες βρίσκουν διόδους να εκδηλωθούν και να ξεσπάσουν, από αυτές που παραμένουν διαρκώς στο όριο της αμηχανίας ή της διαχείρισής τους, του ρεαλισμού και της παράνοιας;

Η αρνητική απάντηση προοικονομεί και την επόμενη δήλωση: δεν είμαι δεκτικός στο μελόδραμα, τα κλάματα και τα ουρλιαχτά επί σκηνής· όσο ρεαλιστικά και αν έχουν αποδοθεί. Η γραμμή που το τραγικό συναντά το γραφικό εκτός από λεπτή είναι συχνά και δυσδιάκριτη. Αν και στην περίπτωσή μας δεν συνέβη απαραίτητα αυτό, υπήρχε βεβιασμένη σκηνική ένταση, υπερβολή και διάθεση για σοκ.

Σαν να διέτρεχε την παράσταση κάποιου είδους επίκληση στο συναίσθημα ή ακόμα και συναισθηματικός εκβιασμός. Χωρίς αυτό να αφαιρεί τίποτα από τις υποκριτικές ικανότητες της ηθοποιού Λένας Παπαληγούρα, τη δύναμη και την αμεσότητα της. Θεωρώ πως πέρα από αισθητικό, το ζήτημα είναι ότι έτσι δεν γειώνεται κοινωνικά η σκηνική συνθήκη. Οι χαρακτήρες φαντάζουν εξωτικοί και απόμακροι: η υπογράμμιση δημιουργεί απόσταση.

Εδώ δεν αναφέρομαι στην απόσταση ανάμεσα στον θεατή και τον ηθοποιό. Μιλάω για την απόσταση ανάμεσα σε κάτι που θα μπορούσε να έχει σχέση και αναλογίες με την ζωή μας (ακόμα και αν υφίσταται σε κάποιο εντελώς αφηρημένο πλαίσιο) όμως με τον τρόπο που αποδόθηκε μπήκε στο κάδρο και έγινε στερεότυπο. Εν προκειμένω, το ζήτημα της ψυχικής υγείας πιστεύω πως δεν ανοίχτηκε, αντιθέτως περιορίστηκε, προσωποποιήθηκε και εξορίστηκε σαν μια ακραία περίπτωση στο πρόσωπο της Κατερίνας.

Πολύ πιθανό όλες οι παραπάνω αντιρρήσεις να προκύπτουν από την προσδοκία μου το θέατρο και η τέχνη γενικότερα, να αμφισβητούν τους ρόλους, τις ταυτότητες και τα στερεότυπα που παγιώνουν αυτόν τον κόσμο, με αποτέλεσμα η επιθυμία οποιασδήποτε άλλης πραγματικότητας να φαντάζει σαν παραλογισμός ή φαντασίωση.

 

Συντελεστές

Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Ερμηνεία: Λένα Παπαληγούρα,
Μουσική: Λόλεκ
μαζί τους και ο Γιώργος Νανούρης

Φωτογράφος: Ιωάννα Χατζηανδρέου
Παραγωγή: Λυκόφως – Γιώργος Λυκιαρδόπουλος