Οι ιδιοτροπιες της Μαριαννας / Θωμας Μοσχοπουλος

Στο παρόν σημείωμα παρακολουθούμε το κείμενο του Γάλλου ρομαντικού ποιητή και συγγραφέα του 19ου αιώνα Αλφρέ Ντε Μυσσέ με τίτλο Οι ιδιοτροπίες της Μαριάννας να οδηγείται σε θεατρικό αδιέξοδο και αναρωτιόμαστε πώς έφτασαν τα πράγματα ως εδώ…

Το πρώτο σήμα κινδύνου για αυτό που ακολούθησε στάλθηκε κατά την έναρξη της παράστασης. Το στίγμα της λογικής χάθηκε απ τον χάρτη όταν πληροφορηθήκαμε με εξυπνακίστικο ύφος ότι θα ακούσουμε κάποιο κείμενο σαν εισαγωγή και… «θα καταλάβουμε εμείς». Πράγματι ακούσαμε ένα μικρό και έντονα πολιτικό απόσπασμα από το βιβλίο του Μυσσέ, Εξομολόγηση ενός τέκνου του Αιώνα, αλλά τον υπαινιγμό δεν τον καταλάβαμε. Ούτε το στημένο και καταγγελτικό ύφος που το συνόδευε. Δυστυχώς ούτε και την σχέση του με την παράσταση που ακολούθησε.

Στην συνέχεια, έγιναν αρκετές απόπειρες αποκάλυψης κάποιας κρυφής λειτουργίας της σκηνοθετικής προσέγγισης αλλά -για μια ακόμη φορά σε αυτή τη ζωή- κυριάρχησε η απελπισία. Αχυρένιοι χαρακτήρες με αφύσικες ψυχολογικές μεταβάσεις, άστοχοι μοντερνισμοί και περάσματα με αμετάφραστα γαλλικά στο φόντο δεν μας επέτρεπαν να εφησυχάσουμε. Στα μόνα θετικά η επιμέλεια στα κοστούμια,  τα σκηνικά και τους φωτισμούς που έσωζαν την κατάσταση στο κομμάτι της αισθητικής.

 

Συντελεστές

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Δραματουργική συνεργασία: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαίρ Μπρέσγουελ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Μουσικός Συνεργάτης: Κορνήλιος Σελαμσής
Βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χανδρά

ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης):

ΣΙΟΥΤΑ: Ξένια Καλογεροπούλου
ΜΑΡΙΑΝΝΑ: Ηλιάνα Μαυρομάτη
ΣΕΛΙΟ: (+ΟΡΣΙΝΙ): Ντένης Μακρής/ Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος
ΚΛΑΥΔΙΟΣ: Χρήστος Σαπουντζής
ΤΙΜΠΙΑ: Παντελής Βασιλόπουλος
ΟΚΤΑΒΙΟΣ: Γιώργος Παπαγεωργίου
ΕΡΜΕΙΑ: Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου

* Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από το www.tff.gr