Ρομαντισμος / Θεμελης Γλυνατσης

Επιβιβάστηκα στην άμαξα του “ρομαντισμού” και ξεκίνησα με όλη την καλή διάθεση το ταξίδι στο κείμενο του Χέρμαν Μπροχ: “Οι υπνοβάτες”.

Το “αστείο” είναι ότι ο τίτλος του κειμένου δεν απέχει πολύ από αυτό που ακολούθησε. Σιγά σιγά λοιπόν, χωρίς να το καταλάβω, σε κάποια στροφή του δρόμου που δεν μπορώ να εντοπίσω χρονικά (αρκετά νωρίς πάντως) τα μάτια μου βάρυναν, ξεχάστηκα, στην συνέχεια βαρέθηκα και τελικά κουράστηκα. Όσες φιλότιμες προσπάθειες και αν έκανα για να ξαναμπώ στο έργο το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο. Κάτι συνέβαινε και μετά από λίγα λεπτά προσήλωσης η προσοχή μου πετούσε και πάλι μακριά.
Ένιωθα ότι ο καροτσέρης του “ρομαντισμού” – για κάποιον άγνωστο και μυστικό λόγο – είχε δώσει όρκο να μην επιτρέψει την απόλαυση του όμορφου τοπίου της διαδρομής. Έτσι, φρόντιζε να πηγαίνει – με ακρίβεια μετρονόμου – τόσο βασανιστικά αργά και σταθερά, ώστε το νανουριστικό τραμπάλισμα της σούστας επιδρούσε αμετάκλητα υπνωτικά στους επιβάτες. Ένα σατανικά δομημένο σχέδιο που – δυστυχώς – στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία…

Με άλλα λόγια, η ονειρική ατμόσφαιρα ήταν σοφά δομημένη και η αργή κίνηση ωραίο εύρημα, αλλά κυριαρχούσε σε τέτοιο βαθμό που απονεύρωνε το ομολογουμένως δυνατό κείμενο, αποξενώνοντας το κοινό από τα δρώμενα της σκηνής. Κρίμα γιατί οι ερμηνείες ήταν πολύ καλές και η αφαιρετική σκηνοθετική προσέγγιση ελκυστική.
Συντελεστές
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης
Δραματουργία: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά: Αδριανός Ζαχαριάς
Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βίντεο: Όλγα Μπρούμα
Πιάνο: Μιχάλης Παπαπέτρου
Ερμηνεύουν:
Θανάσης Δόβρης (Γιόαχιμ φον Πάσενοφ)
Νέστωρ Κοψιδάς (Έντουαρντ φον Μπέρτραντ)Σοφιάννα Θεοφάνους (Ρούζενα Χρούσκα)
Αλεξάνδρα Ντεληθέου (Ελίζαμπετ φον Μπάντενσεν)
Σωτήρης Τσακομίδης (Κύριος φον Πάσενοφ)
Ασπασία Κράλλη (Κυρία φον Πάσενοφ)
Χρήστος Κεχρής (Χέλμουτ φον Πάσενοφ) Ιερώνυμος Καλετσάνος (Μια φιγούρα)