Η Στελλα με τα κοκκινα γαντια / Δημητρης Λαλος

Προβληματίζομαι αν η θεατρική προσέγγιση της παράστασης, αναβιώνοντας την ιστορία της Στέλλας και την κουλτούρα της εποχής, λειαίνει τα στερεότυπα που πραγματεύεται παρά τα κριτικάρει. Σκηνοθεσία και ερμηνείες προσεγμένες και καλαίσθητες, η παράσταση είναι αξιόλογη στα τεχνικά ζητήματα, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν. Τι λειτουργίες εξυπηρετεί μια τέτοια θεατρική ματιά; Χωρίς ίχνος σύγχρονης ανάγνωσης (για την ακρίβεια υπήρξε ένα τέτοιο “ίχνος” αλλά ο συμβολισμός του πέρασε και χάθηκε σαν κομήτης), έμοιαζε περισσότερο με σίριαλ ή  αναβίωση παλιάς ελληνικής ταινίας.

Κατά πόσο παρουσιάζοντας (σήμερα) το έμφυλο στερεότυπο του μάτσο, τραμπούκου και μισογύνη άντρα της εποχής, σαν είδωλο και σύμβολο αρρενωπότητας δεν δικαιολογείται εν μέρει o σεξισμός, ντυμένος με τον μανδύα του ρομαντισμού; Ακόμα, η αντισυμβατική γυναικεία περσόνα του έργου (Στέλλα) ερωτεύεται παράφορα τον λούμπεν τύπο που μόλις τώρα περιγράψαμε, τρελαμένη από την αγριότητα του χαρακτήρα του και το αντριλίκι, που δεν διστάζει κάθε ώρα και στιγμή να επιδεικνύει. Με τη “γυναικεία αδυναμία” της -να μην μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια χωρίς συντροφια- πνιγμένη στη μελαγχολία της μοναξιάς, σε συνδυασμό με την αυτοπεποίθηση και το τσαγανό που διαθέτει, μας περνάει το μήνυμα ότι ακόμα και η πιο ισχυρή γυναίκα έχει ανάγκη από έναν (ακόμα πιο ισχυρό) άντρα που θα νοηματοδοτήσει την -χωρίς αυτόν- λειψή ύπαρξή της. Στην τελευταία σκηνή μάλιστα, αφού πληροφορούμαστε για το πόσο ξεφτιλίστηκε ο μάγκας στο χωριό από την φυγή της Στέλλας, μας παρουσιάζεται σαν ένα μεγάλο “πληγωμένο παιδί”, που δεν έχει πλήρη συναίσθηση του τι κάνει, δικαιολογώντας έτσι σε κάποιο βαθμό την πράξη του. Με λίγα λόγια συντηρητισμός κυρίες και κύριοι! Ναι καλά ακούσατε, μην πω και σεξισμός! Χα, νόμιζαν ότι θα κρυφτούν κάτω απ την ταμπέλα του cult και θα την γλυτώσουν, αλλά ο exadrik τους ξεγύμνωσε μέσα σε δύο παραγράφους! Ωιμέ!

Παραλήρημα ενός δογματικού ή διακρίνετε και σεις κάποιο ενδιαφέρον στους παραπάνω συλλογισμούς;

 

Συντελεστές
Συγγραφέας: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λάλος
Πρωταγωνιστούν: Ξένια Αλεξίου, Γιώργος Γερονιμάκης, Τάσος Δέδες, Νατάσα Εξηνταβελόνη, Χριστίνα Μαριάννου, Πάνος Νάτσης, Γιάννα Τζερμιά, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Ουσίκ Χανικιάν

* Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από το www.lifo.gr